keszegezés alapjai
Általában a horgászok legtöbbje keszeghorgászattal kezdi a pályafutását, esetleg snecizéssel.
Ezért az alapokat a keszeghorgászat ürügyén fogjuk átnézni.
A teljesség igénye nélkül fogom érinteni a horgászat alapjaiként megcélozandó témákat, a lényegre összpontosítva, nehogy a túl sok információ között elvesszen a lényeg.
Horgászni az az ember kezdjen neki, aki szereti és védi a természetet, soha nem hagy szemetet a vízparton, szeret nyugodtan, csendben szemlélődni és nem csak a halfogás érdekli, hanem a vízi élet sokszínűsége is.
Mi kell a horgászathoz?
Horogkötés:
Ezt bizony jó néhányszor meg kell csinálni, mire sikerül.
A keszeg
Számos keszeg faj él vizeinkben. Ezek közül jó néhány a fenék közelében keresi a táplálékát, de vannak kimondottan vízközt vagy felszín közelében táplálkozó fajok is. Pl. : a dévérkeszeg elsősorban a fenéken táplálkozik, míg a vörös szárnyú keszeg a felszín közelében. Ezek a szempontok az ereszték beállítása miatt fontosak.
Úszós kézségünket szerelhetjük úgy is, hogy a horog fölé három-négy centivel helyezzük el az ólmot, amely akkora, hogy majdnem elmeríti az úszót és az eresztéket úgy állítjuk be, hogy a horog a fenéken legyen.
Ilyen szerelésnél akkor állítottuk be jól az eresztékünket, ha az úszónk egy kicsivel jobban kiemelkedik a vízből, mintha szabadon úszna, de nagy része a víz alatt marad.
Ezen a szerelésen a kapás leggyakrabban úgy kezdődik, hogy az úszónk kiemelkedik a vízből, majd elindul oldalra. Ha folyamatosan megy oldalra, bevághatunk.
Ha vízközt akarunk horgászni, akkor kicsivel kevesebb ólmot használjunk. A kapás általában az úszó elmerülésével jelentkezik.
Gilisztával való horgászatnál kissé később kell bevágni, amikor a hal már egészen aktívan és folyamatosan viszi az úszót.
Keszegezni olyan vízen álljunk neki, ahol szemmel láthatóan van halmozgás, az apróhalak ki-ki ugranak a vízből, vagy mások fogásaiból látszik, hogy vannak keszegek a területen.
Horgászat előtt és közben érdemes apró szemű anyaggal etetni. Boltban vásárolható anyaggal, vagy jól meggyúrt áztatott kenyérrel, keményre főzött kukorica darával, stb.
Keszegezni sokszor eredményes fenekező szerelékkel is.
Én a fenekező szereléshez sem ajánlok két horgot. A második horog nem növeli az eredményességünket, de sokszorozza a hiba lehetőségeket.
A fenekező kézséget is sok féleképpen lehet szerelni. Egyik legjobb megoldás, ha hosszanti bordás, kis súlyú, csúszó önetetőt húzunk a zsinórra, amit arra alkalmas ütközővel megütköztetünk.(pl. apró forgókapocs, szelepgumi stb.) Ez után csatlakoztatjuk a rövid előkére kötött horgot. Miután az önetetőben a zsinór szabadon csúszik, kapáskor a hal csak a zsinór ellenállását érzi.
Ilyen szereléshez jelzőként a bot elé, a megfeszített zsinórra akasztott un. kutyafület használhatjuk.