horgászat,peca

Minden ami horgászat

A hal fárasztása

Az erős húzással, olykor cikázó iramolással szabadulni akaró felszerelésünk szakszerű kezelésével kell kifárasztanunk, hogy aztán zsákmányul ejthessük.A fárasztás lényege, hogy mind a bot rugalmasságának, mind a zsinór felcsévélési és utána engedési lehetőségének kihasználásával ez erejét lassan kimerítő erőkifejtésre kényszerítjük a halat.

A helyes fárasztás előfeltétele a bot és a zsinór erősségének megfelelő beállított fék működtetése. Bizonyos erőt meghaladó húzás esetén peremfutónk fékje engedi, hogy a hal zsinórt húzzon le, és távolodjon tőlünk. Ilyenkor abba kell hagyni a forgatókar tekerését. A hal közelebb húzását csak akkor szabad elkezdeni a „pumpáló" módszerrel, amikor a hal már nem bírja az iramot, és lankadni kezd.

A pumpáló módszernek lényege, hogy a botot a zsineg irányában süllyesztve feszesre csévéljük a zsinórt, majd a bot lassú hátraemelésével igyekszünk 2-3 méterrel közelebb húzni a halat. Ezután botunkat - a zsinór gyors feltekerése mellett - újból a zsineg irányában süllyesztjük, majd újból hátraemelve húzzuk magunk felé a halat. Ezt addig folytatjuk, amíg a hal a kiemelő hálóba nem kerül. Közben előfordul, hogy a hal újból és újból kitör. Ezt azonban az orsó automatikus fékje és a bot rugózó hajlása kivédi. A fontos csak az, hogy a peremfutó orsón azonnal hagyjuk abba a kurblizást, mihelyt a hal megugrik. Ha forgódobú az orsónk, akkor is pumpálással húzzuk közelebb a halat, de kirohanásait ebben az esetben a kézi fékezéssel igyekezzük csillapítani.

Előfordul, hogy a peremfutó orsó fékje fárasztás közben akadozik, sőt beszorul, s nem enged zsineget a hal után. Ilyenkor azonnal engedjük el az orsó forgatókarját, és kézzel fékezzük a forgó csészét.

Halunk fárad, kirohanásai mind rövidebbek, már fel is tűnik a felszín alatt. Gyönyörű példány, csak most el ne menjen......Kritikus pillanatok következnek. A hal fáradni látszik, de még nem a mienk, még mindent elronthatunk... Meg kell várni, amíg valóban teljesen kimerül, szinte megadja magát, kóvályog, oldalára vagy tárára fekszik. Ekkor kerülhet sor a vízből való kivételére. Legcélszerűbb minél nagyobb kiemelő szákot használni. Nem mindegy azonban, hogy a szákot, hogyan használjuk. Lepkefogó hálóként kezelve szinte leverjük vele a halat a horogról. Ha a hal hossza nem vagy csak alig haladja meg a kiemelő szák keretének átmérőjét, a szákot a vízbe süllyesztjük, föléje vezetjük a halat, majd „alámerítünk". Amennyiben a hal nagyobb, az alámerítés már kockázatos, mást kell tennünk. a szákot most a vízbe helyezzük, de a halat, nem föléje, hanem befelé vezetjük. Mégpedig fejjel előre, tehát csakis a hal feje felől szákolunk! Ilyenkor, ha a hal az utolsó pillanatban újból erőre kapna, egyenesen beleszalad a szákba.Ha nincs velünk kiemelő szák, többféleképpen járhatunk el. Lapos parton ajánljuk a hal partra csúsztatását, azaz kihúzását a partra. Ez azonban nem mindig sikerül. Előfordul, hogy a hal, közben vergődni kezd, leszakad a horogról, és elszakítja a zsinórt. Ha ez a megoldás nem jöhet számításba, akkor kerülhet sor arra, hogy a halat hüvelyk és mutatóujjunkkal ragadjuk meg a szeménél. A ragadozó halat, főképpen az érdes testfelületűt koponyája mögött a „nyakánál" ragadjuk meg. Meredek, magas parton meg kell kísérelni a hal felemelését, felhúzását zsinórnál fogva, feltéve, hogy jól akadt el a horog. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a partfalhoz, a partfalból kiálló tárgyakhoz ne érjen hozzá a hal. Természetesen ennek a műveletnek is határt szab a zsinór teherbíró képessége. Ha ez a hal tömegéhez mérten elégtelen, akkor olyan partrészre kell elvezetni a halat, ahol más módon ejthető zsákmányul. Előrelátó horgász már a horgászhely kiválasztásakor számításba veszi az esetleg horogra akadó nagyobb hal birtokba vételének lehetőségét.

Ritkábban, főképpen a nagy ragadozókhoz, pl. a harcsához használatos a vágóhorog is. A vágóhorognak kifogástalanul hegyesnek kell lennie. Sajnos ezzel is el lehet veszíteni a nagy halat az utolsó pillanatban. Belülről vagy kívülről, az alsó állkapocs mögött vágjuk, illetve rántjuk be a halba a vágóhorgot, és ennek a mozdulatnak a folytatásával mindjárt a partra is húzzuk, vagy a csónakba emeljük.

Ha horgászunk , mindig legyen erős rongy a kezünk ügyében. Nem csak kéztörlés céljából, hanem a hal biztosabb megfogása végett is, amikor a horgot kiakasztjuk a szájából.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 79
Tegnapi: 6
Heti: 148
Havi: 558
Össz.: 144 787

Látogatottság növelés
Oldal: A hal fárasztása
horgászat,peca - © 2008 - 2024 - horgaszszat.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »