Az utóbbi időben egyre több helyen feltűnik a löncshús (luncheon meat) mint csali. Elsősorban a külföldi szakirodalomban bukkantam a széleskörű használatára, és azonnal én is kipróbáltam. Az eredmény meglepő volt, bodorka, kárász, törpeharcsa és ponty is jelentkezett visszaigazolva, hogy kedvükre való az efféle eleség. A cikkben a csali előkészítését és felkínálási módjait mutatom be.
A csali előkészítéséhez szükséges kellékek: tojásszeletelő, csalilyukasztók, konzervbontó és egy löncshús konzerv |
Bontsuk fel a konzervet mindkét oldalán... |
... hogy a tartalmát egy könnyed mozdulattal kitolhassuk az egyik végén |
A tojásszeletelő húrjaival könnyedén egyenlő vastagságú szeleteket készíthetünk. Amennyiben ennél vastagabb szeletekre van szükségünk, akkor egy késsel kell a szeletelést elvégezni |
Az elkészült szeletek |
Válasszuk ki a megfelelő méretű csalilyukasztót. Az én készletem négyféle méretet tartalmaz, 11, 9, 7 és 5 mm-es átmérővel |
Lyukasszuk ki az első löncshús pelletet |
Hagyjuk benne a lyukasztóban az első darabot, és lyukasszunk még egyet! |
A második lyukasztásra azért van szükség, hogy az első pelletet a második feltolja a lyukasztó nyitott részébe, ezáltal könnyen hozzáférhető és horogra tűzhető |
A csalizásra kész hús |
Felkínálási módok
Hagyományos módon, a horogra tűzve |
Stonfo szilikonon, amelyre egy csalizőtű segítségével fűzhetjük fel |
Stonfo pelletgyűrűben |
Egy másik előkészítési mód
Áttörhetjük a húst törőszitával is |
Áttörés után - a lyukasztással ellentétben - szabálytalan alakú kis löncshús darabkákat kapunk |
A szitával „szeletelt" darab a horgon |