Amur |
Tudományos neve: Ctenopharyngon idella Valenciennes.Az amur hazánkban telepített növényevő halak közül az egyetlen, amely az a horgászok által nagyra becsült, kitűnő sporthallá fejlődött. Legnagyobb értéke hogy a horgon rendkívül harcosan, kitartóan védekezik, mint a márna vagy a nyurga ponty.Az amur fogását a telepítő szervez különböző szabályokhoz köthetik. Horgászata állami korlátozás alá nem esik. Szervezete és életmódja: Alakja ás oldalainak aranyos csillogása a nyurgapontyra emlékeztet, fejalakulása azonban lényegesen elüt azéről. Érzékszervei:Szája végig alsó állású, nagy szemei viszonylag alacsonyan ülnek, bajusza nincs. A hát és farok alatti úszóban egyaránt 3 kemény sugarat találunk. A nagy pikkelyek sötéten szegélyezettek. A mellúszók vörhenyesek. A nemek megkülönböztetéséhez segítséget nyújt hogy a tejesek mellúszói tavasszal, a test felőli oldalukon érdekes tapintásúak. Szaporodása és Növekedése:Őshazájában a nagy folyókban 20 C feletti vízhőmérsékleten ívik. Erősen megduzzadó, könnyű ikráját a vízfolyás magával ragadja. A Tiszában is megfigyelték már a természetes ívásból származónak vélt szaporulatot. Tógazdasági tapasztalatok szerint a termékenyült ikrából a lárvák 22-25 C vízben 32-36 óra alatt kelnek ki. Az első hetekben plankton állatokat fogyasztanak, majd fokozatosan térnek át a növényi táplálékra. Hazánkban az első nyáron általában 10-20-g ra nő, kétnyaras korban kb.250 g háromnyaras korban 1 kg nál is nagyobb lehet. Tartózkodási helye és Táplálkozása:Mindig ott találjuk, ahol a legkedvezőbb táplálkozási lehetőség és legzavartalanabb csend ígérkezik számára. Óvatos, félénk hal. Kedveli a békanyálat, nagy fogyasztója a hínárféléknek és növekedése előrehaladtával a nádnak is. érdekes megfigyelni, ahogy erős szájával szaggatja, majd víz alá húzza a vízből kiálló nádszálakat. Táplálékigénye határozza meg a tartózkodási helyét: ez a hínárosok, a nádasok környéke. Ha a vízinövényeztet felélte, halastóban feleszi a pontynak szánt abrakot, de szívesebben a kaszált parti füvet, valamint már szárazföldi zöldtakarmányt. Szükségből állati szervezeteket is elfogyaszt, még haldarabot vagy élő kishalat is, de zöld növényi táplálék nélkül hosszú ideig nem tudja szervezetét fenntartani, mivel annak harmonikus működéséhez a " terimés „növényi táplálék feltétlenül szükséges. Horgászata:A hagyományos ponty csalik legtöbbjével fogható. Általában pontyozás közben akad horogra.Csaliként a főtt kukoricán, a különböző gyurmákon és gilisztán kívül a legkülönbözőbb zöld növényeket, sőt még nádleveleket is használnak. Úszóval vagy fenekezve próbálkozzunk, erőteljes védekezésének megfelelő készséggel.A nagy példányok fárasztása különösen nagy figyelmet igényel, mert a már fáradtnak tűnő hal a part vagy csónak közelében érce újult erővel akar elszabadulni, ami bottörés vagy zsinórszakadás árán nem ritkán sikerülhet is neki. |