Bojli
A bojlis horgászat magyarországon viszonylag újnak számító horgásztechnika, melynek célja a kapitális méretű halak horogra kerítése és a fényképezkedés utáni visszaengedése (!!!).
Bojlis botok:
Az alkalmazott horgászbott szerkezete és felépítése az extrém igényeknek megfelelően lettek kialakítva. Hossza 3,30 métertől 4,50 méter között változhat, dobósúlyukat szintén angol eredetük miatt librában határozzák meg, mely minden téves hiedelemmel ellentétben nem váltható át egyértelműen grammra. (1 libra = 670 gramm, ahol a libra a bot karakterisztikájára megadott jellemző, nem pedig a dobósúly.)
A bojlis botok 2 vagy 3 részes rakós, vagy újabban teleszkópos változatban kaphatók. Gyűrűzete eltérően a hagyományos fenekező bottól ritka, az egyes gyűrűk nagy, átmérőjűek melyek a bot hossza és karakterisztikája mellett a hosszú bedobásokat teszik lehetővé. Nyele speciális kialakítású ún. "angol nyél", mely ugyancsak a nagy dobásokat segítik. Ezen tulajdonságainak köszönhetően kizárólag fenekező horgászatra alkalmas.
Búza
Búza |
A gabona magvak közül, jelentőségét tekintve, a kukoricát a búzaköveti. Különösen az áztatott búza kiváló keszeg-és ponytcsali. Az sem baj, ha áztatás közben a mag csirázásnak indul .Ezt különösen szeretik a halak, mert számukra vitaminforrást jelent. A főtt búza jelentősége és eredményessége elmarad az áztatott búzáétól. |
Csontkukac
A gilisztával egyenrangúan univerzális csali a csontkukac. A kukac elnevezés tulajdonképpen helytelen, mert ezeket az apró, csontszínű élőlényeket szaknyelven nyűnek nevezik. A horgon használatos csontkukac valójában a dongólegyek családjához tartozó legyek petéiből kel ki. Az anyalégy bomló állati szövetekre rakja petéit egy alkalommal mintegy százat.
Megfelelő hőmérsékleten (10 ºC) a kis nyüvek már 24 óra múlva kikelnek, és befúrják magukat a tápanyagban, amelyet nyálukkal feloldva emésztenek meg. Öt nap múlva bábozásra érettek. Ekkor hosszuk mintegy 15 mm. Elhagyják a dögöt és beássák magukat a talajba. A légy egy hét múlva kel ki a barna hordóbábból.
Légylárva horgászüzletben is lehet kapni, mégis kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy magunknak kell tenyészteni.
Giliszta
Giliszta |
A giliszta talán a leguniverzálisabb csali. A harcsától a pontyig,a keszegtől a márnáig és a pisztránging minden hal szívesen fogyasztja. A gilisztának igen nagy a B-vitamin tartalma, ezért különösen a vitaminhiányos téli hónapok után fogadják szívesen a halak. a.)A különböző fajok közül a közönséges földigiliszta a leggyakoribb. Testének első része hengeres, a hátsó lapított. Hátoldala sötétbarna, ibolyaszínezett, a test középvonalán hosszanti sötétebb csíkok húzódnak. Nálunk nem ez a leggyakoribb földigiliszta. Elsősorban az agyagos talajt kedveli. A horgászok inkább harmatgilisztanéven ismerik. Bármelyik hal szívesen felveszi. Keszegezéshez apróbb példányok vagy azok darabjai is megfelelnek. Kertek, parkok földjében él, este vagy éjjel előbújnak járataiból zseblámpával nagy mennyiségben összegyűjthetők. Semmi esetre sem szabad hirtelen mozdulattal meghúzni, mert elszakad, és rendszerint mi húzzuk a „rövidebbet". Hagyományos módszer az ásással való gyűjtés. Kisebb munkát jelent, ha a gilisztát tavaszi vagy a nyári nagy esőzések után gyűjtjük össze. A szakirodalomban arról olvashatunk, hogy a higanyklorid vagy a kálium-permanganát oldattal ugyancsak felszínre kényszeríthetők. Ezeknek a vegyi anyagoknak az alkalmazása azonban egy időre tönkretesszük a „lelőhelyet".Ugyan csak olvashatunk elektromos áram igénybevételéről, viszont a helytelen alkalmazása miatt sok halálos balesetet okozott, használata életveszélyes, ezért ez a módszert nem javasoljuk. Gyűjtéshez legjobb kisebb fadobozt használni, ha rövid ideig tároljuk őket. A frissen szedett giliszta rossz tulajdonsága hogy könnyen szakad, horogra tűzés közben „eltörik". Tárolásra legjobb a nem zománcozott, égett agyagedény, amelyet mohával bélelünk. Az agyagedény pólusain keresztül is lélegzik, a giliszták így nem füllednek be. Az edényt bélelő moha ne legyen túl nedves, mert ebbe a giliszták elpusztulnak. Egy-két nap múlva a gilisztákkal együtt az edényből kiveszzük a mohát, majd az edény aljára frisset teszünk. Az ép, egészséges giliszták a friss mohába bújnak, míg az elpusztult vagy beteg egyedek a régi mohába maradnak, amelyet aztán eltávolítunk. Két-háromszoros mohakezelés után a giliszták kitisztulnak, szívósságuk fokozódik, így alkalmassá válnak a horgászatra. b.)A másik legfontosabb giliszta faj a trágyagiliszta. Kisebb, keményebb, szívósabb, a horgon aktívabb, mint a közönséges földigiliszta. Előfordulási helye a jól beérett trágya, vagy komposzt, esetleg olyan hely ahol nagyobb mennyiségű szerves anyag bomlása megy végbe. Színe lilásvörös. Horogra tűzés közben kesernyés szagú, sárgás színű váladékot, űrit. Mindenesetre a dévér keszeg egyik legkedveltebb csemegéje. Gyűjtése a következő módon történhet. A trágyába hüvelykujjnyi vastagságú karót szúrunk le, majd azt oldalirányban ütögetjük, mozgatjuk, vagy ásót lenyomva rezegtetjük. A rezgés hatására a giliszták tömegesen bújnak elő a felszínre, ahonnan csak össze kell őket szedni. Gyűjtéshez, üvegedény, műanyag dobozt használjunk. Dobozba tegyünk kis trágyát, hogy ne száradjanak ki a giliszták. Erősen nedvességigényes faj a nedves rétegek növényzetének gyökerei között található barnás-zöldes színű mocsári giliszta. A Lumblicus rubellusfaj kimondottan a humuszos talajban él, főként korhadó bükkfarönkök és avar alatt. A megművelt talajok lakója a rózsaszín giliszta. Fentiekben összegyűjtöttük a leggyakoribb giliszta egyedeket, reméljük olvasóink sikeresen, tudják hasznosítani a fentieket. Jó giliszta vadászatot!!!! |
Pellet
1.Etetőanyag típusú pelletek
Többnyire normál etetőanyagok granulált változatai, vízben kerülve 5-30 perc alatt teljesen feloldódnak, és kifejtik csalogató hatásukat. Miután teljesen felpuhultak, nem őrzik meg eredeti formájúkat, hanem kis etetőanyagkupac-szerűek lesznek. Olyan helyen lehet jól használni, ahol sok az apróhal, amelyek a hagyományos gombócokról leváló szemcsék miatt lehetetlenné teszik a horgászatot. A granulátum garantáltan csak a mederfenekén kezd el dolgozni, és távol tartja a vízközt mozgó apróságokat. Különösen hatékony sekély vizekben is, ahol a becsapódó etetőanyag zajától messzire menekül a hal, és akár több óra is kell, hogy visszatérjenek. Érdemes használni ráetetéskor is, amikor jól látható módon már az etetésünkön vannak a halak, de valami adni kellene nekik, hogy helyben tartsuk őket. Az újabb etetőanyag csobbanástól ismét elmenekülnek, de a csúzlival belőtt pellet helyben tartják őket.
2.Növényi eredetű pelletek
Több cég is készít kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával granulátumot, közülük a kukorica alapúak a legismertebbek. Évekig sejtelmes mítosz és érthetetlen magyarázatok tömege vette körül a hárombetűs terméket:CSL.(Corn Steep Liquor) Többféle jelentéssel bír, legegyszerűbben:hidegen sajtolterjesztett kukorica csíra-kivonat. Miután a csírából kipréselték az olajat , a végtermék egy kemény granulátum , a CSL pellet. Ez a vízbe kerülve 1-10 perc alatt szétoldódik. Intenzív, erős, természetes erjesztett kukorica illatot áraszt, miközben a szemcsék egy része a mederfenékről felemelkedik, majd visszasüljed.Ez a finom felhő, ami a feloldódott szemcséket körbeveszi, tovább növeli csáberejét. Fokozza a táplálkozási ingert és az étvágyat, miközben nem tudnak vele eltelni. A halak vadul turkálnak benne, de mivel nem tartalmaz darabos szemcséket, szinte minden olyan egyéb szilárd táplálékot elfogyasztanak, amelyet az illatos etetőanyag szőnyegen találnak. Gyors oldódásának köszönhetően az év bármely szakában eredményesen használható. Forgalmazó cégek:Nutrabaits és a SBS .
3.Halliszt alapú pelletek
Ezek a klasszikus, talán legfogósabb, szelektív csalogató hatást biztosító pelletek. Csáberejüket magas liszttartalmuknak köszönhetik. Készítik natúr halas, valamint egyéb csábító aromákkal ízesítve.
4.Bojlis alapú pelletek
Az új típusú pelletek bojlimixből készülnek, mégis más technológiával, mint a golyók. Nincsenek megfőzve, illetve azok az anyagok, amelyek a bojli szilárdságát adják, hiányoznak belőle.
5.Csalizópelletek
Bármelyik pellet alkalmas csalizásra is, bár ezek használata körülményes. Tehát kézenfekvő volt-hiszen egyre nagyobb igény mutatkozott rá- hogy készüljön horogra való pellett is. A kezdeti űrt gyorsan kitöltve ma már szinte valamennyi cég kínál horogra való pelletet is. Kapható egészen lágy, és kőkemény, süllyedő és lebegő változat is.
És most jellemezzünk pár pellet fajtát:
Tigrismogyoró-pellet
Mogyoróból készült világosbarnás színű pontyos pellet. Kifejezetten alkalmas bojlis előetetéshez, mivel a tigrismogyoró íze, zamata vízbe kerülve gyorsan fejti ki csalogató hatását. Elsősorban melegedő és meleg vizekre ajánlott.
Oldódási ideje:10-30 perc.
Total Hemp pellet
Igazi csáberejét a nagy mennyiségű kendermag adja. Kölönösen hideg, 15 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletnél érdemes probálkozni. A kebder alapú pellet a pontyokon kívül a nagytestű keszegfélékre, főként a bodorkára és a dévérkeszegre is nagy hatással van.
Oldódási ideje: 10-15 perc.
Kukorica pellet
Szárított őrölt csemegekukorica-granulátum. Nagyhon finom tiszta, átható kukorica illatot áraszt, amely a nagy töménységű csemegekukoricának köszönhető. Íze is igazán finom, édes. Ez a pelletfajta, ellentétben a kukoricacsíra-granulátummal, lassan oldódik. Kb. egy óra szükséges 25 C' fokos vízben, míg teljesen szétesik.
Gyakran a vízbe került 8 mm átmérőjű és 1,5-2 cm rudacskákat, a halak, rögtön felhörpintik.
Málé
A kukoricamálé szintén kiváló ponty és keszeg csali. Pontyozásra azonban inkább ott használható, ahol éhes keszegek nem csipkedik le a horgunkról. Készítéséhez 2/3 rész kukoricaliszttől és 1/3 rész rozsliszt szükséges .A két lisztet keverjük össze, majd meleg vízzel gyúrjunk belőle dió nagyságú gombócokat. Ezután forró vízben 10-12 percig főzzük egészen addig, míg fel nem jönnek a víz felszínére. Tésztaszűrővel kiemeljük, és nagy gombócokká formájuk őket.
A továbbiakban olyan növényi eredetű etető és csali anyagokat fogunk ismertetni, amik már nem divatosak, de a horgászok még mindig előszeretettel használják őket.
Paprikás-tojásos kenyérgyurma: elkészítése: másnapos jól morzsolódó 0,5 kgkenyérből, 1 leveses kanál paprikából és 1 tojást kellően összegyúrunk. Keszegezésre, pontyozásra egyaránt kiváló.
Mézeskalács gyurma: elkészítés: Igen jó pontycsali. Alapanyaga a friss zsemle, és a friss mézeskalács. Zsemlét egy pillanatra vízbe mártjuk, majd fehér belsejét kiszedve a mézeskalácshoz gyúrjuk. Kiváló, elsősorban keszegezéshez való gyurmát kapunk, de más halfajnál is felhasználhatjuk.
Rozslisztből is igen jó horogravalót készíthetünk. Említést kell tenni a fánktésztáról, főtt tarhonyáról, daragaluskáról és krumplistésztából készített gombóc.
A felsorolt csalianyagok egy része a halak etetésére is használható. Csalogató hatásuk azonban kisebb, mint az etetőanyag-keverékeké, amelyeket kizárólag etetésre használunk.
A vízfelszíni és a víz közti etetőanyag-keverék összetétele a következő:
1 rész tejpor,
3/4 rész földimogyoró-őrlemény,.
3/4 rész kendermagőrlemény,
1/2 rész kukoricaliszt,
1/4 rész zsemlemorzsa,
1/4 rész megfőtt és kiszárított kukoricából készült liszt,
1/2 rész krétapor.
A fenék felett (pl.dévérkeszegeknél) használható etetőanyag-keverék állóvízben:
2 rész földimogyoró-őrlemény,
2 rész kendermagőrlemény,
2 rész kukoricadara,
1 rész zsemlemorzsa,
1 rész búzadara,
1-2 rész szárított rostált anyag.
Ugyan ez folyóvízben:
4 rész földimogyoró-őrlemény,
4 rész kendermagőrlemény,
4 rész kukoricadara,
2rész zsemlemorzsa,
2 rész búzadara,
4-8 rész szárított rostált anyag
Az egyes keverékek hatásosságáról megoszlanak a vélemények.Abban azonban nincs vita, hogy a legjobb etetőanyag és a csaliként használt élőlények (csontkukac, árvaszúnyoglárva, giliszta, tubifex stb.) teszik igazán teljes értékűvé.Az etetőanyag halmaz állapota akkor megfelelő, ha összenyomva éppen összeáll, és ezt követően nem esik szét azonnal, de kemény gombóccá sem válik.
Kukorica
Kukorica |
A kukorica, mint etető anyag, és mint csali több formában kerül a horogra és a horog köré. A kukoricaszem természetes, száraz formájában elsősorban a pontyozáshoz használható etető-és csalianyagként. Kényszermegoldásként használjuk, mivel az összes kukoricaféleség közül a száraz kukoricából kioldódó íz és zamatanyagok hatása a legkisebb. Alkalmazása ott indokolt, ahol a nagyszámú keszeg lecsipkedné a puhára főtt kukoricát. Etetésre legjobb az egy hétig vízben áztatott kukorica. A horogra vékony fúróval vagy árral kifúrt kemény szemek kerüljenek.
Főtt kukoricasokféle van. Jellemzője, hogy elkészítésétől függően különböző, de igen erős az íz és zamathatása. A főzése külön tudomány. Lehetőleg ne használjunk egyévesnél öregebb szemeket, és lassú tűzön főzzük meg őket. A megfelelően előre asztatott kukorica kuktában 2-3 óra alatt, megfő. A főtt kukorica akkor tökéletes, ha a szemek nagy része nincs felrepedve, viszont puhák. A kukoricaszem értékes beltartalmát viszonylag ellenálló, kemény, vízben nem oldódó héjréteg fedi. Hámozzuk meg, húzzuk le róla a héjréteget, ezáltal szabadon engedve az ízanyagok terjedését. Ezen kívül lehet még tejes kukoricát, konzervkukoricát, mirelit kukoricát, pattogatott kukoricát, illetve különböző ízesítésű főtt kukorica kapható már boltokba. Jó eredménnyel jár, ha a horogra szánt kukoricaszemeket a felhasználás előtt 24 órával alkoholba áztatjuk. A főzővíz cukrozásával ugyancsak javíthatunk a távcsihatást. Még jobb, ha a horogra szánt szemeket mézben, esetleg mézes vízben tároljuk. |
Csalihal
Ragadozó halaink fogásáshoz a legősibb, és ma is a legjobban kedvelt csali a kishal. Akár élő, akár élettelen állapotban felkínálhatjuk.A küszt-elsősorban süllőzéshez használjuk, a süllő keskeny garatnyílásán is könnyen „lecsúszik".Ugyancsak küsszel csalizhatunk balinra. A küsz nagy hátránya, hogy horgon nem sokáig él. Különösen mártogatás közben pusztul el hamar.A bodorka- ellenállóbb, mint a küszt, és jobban bírja az úszós, illetve a mártogató horgászatot.
A vörösszárnyú keszeg igazi csukázó csali. Élettere megegyezik a csukáéval. Élénk színe és kiváló ellenálló képessége teszi különösen rangossá. Ellenállóképesség tekintetében csak a kárászok és a compó múljál felül. A két kárász életképességének előnyei különösen téli horgászatkor kamatozhatóak.
A különböző keszegfélék ivadékai általában kevésbé életképesek. Meg kell azonban jegyezni, hogy jó csali a domolykó ivadéka. Kiemelkedő, különösen süllőzéshez ajánlható a szivárványos ökle és a fenékjáró küllő. Külföldön szélek körben használják élénk színe miatt az aranyhalat is. Csaliként ajánlható még a naphal, a sügér és a durbincs.
A csalihal részben horoggal, részben hálóval fogjuk. Ha hálót használjuk, más-más módszert alkalmazhatunk, attól függően, hogy milyen csalihalat akarunk fogni.A csalihalfogó háló használata azonban, különösen tiszta vízben, nem mindig eredményes.
Ha zavaros a víz a hálót elegendő rúd segítségével néhány méterre a parttól leengedni. Ha küszt akarunk fogni, akkor a hálót csak néhány centiméterre süllyesszük le; a keszegfélékhez jobb a fenekre engedni. Keszeg, kárász esetén ajánlatos a hálóba kenyeret kötni, ez a háló fölé csalja a halakat. Néha halszeletet tűzünk a horogra-különösen süllőzés alkalmával. Halszeletetekkel azonban más halakat, még a mindenevő ponty nagyobb példányait is zsákmányul ejthetjük. Különösen a farokrész és az úszók meghagyásával készített hasi szelet mozgása ingerli a ragadózót.
Kagyló
Kagyló |
A kagyló, vízparton vagy vízben fellelhető csalik, közé tartozik. A tavikagyló és a festőkagylósárgás húsából vágott kockára a törpeharcsától a pontyig minden fajta hal rákap. Az előbbieknél jóval kisebb testű vándorkagyló ponty egyik kedvelt tápláléka. Gyakran foghatunk kagylóhéjtól összeszabdalt szájú pontyot, amelyet felbontva, bélcsatornájában apróra őrölt kagylódarabokat találunk. Ezt a csalit vízben álló oszlopokról, hajók fenekéről begyűjtve, főzve is felkínálhatjuk a horgon. Kagylóval borított helyen etethetünk is vele, ha az aljzatról, kövekről, pl. gereblyével leszakítjuk őket. |
Pióca
A gyűrűs férgek törzsébe, a piócák osztályába tartozó, a gilisztákkal rokon orvosi pióca, valamint a lópióca ugyancsak jól bevált csali.
Az orvosi piócavérszívó, kisebb testű. Állóvizekben a part közelében, köveken vagy növényi részeken megtapadva találjuk. Testének hátulsó részén tapadókorong, elülső részén szívókorong van. Hátoldala barna, néha vörösesbarna. Az alapszínen három pár rozsdabarna hosszanti sáv látható, a test oldalán élénksárga szegélyek vannak.
A has oldalon rendszerint sárgászöld a színezet. A kisebb testű orvosi pióca inkább törpeharcsa horgászatra való, de felveszi a harcsa is. Egyes horgászok horogra tűzése előtt levágják tapadó- és szívókorongját. A piócából kimosódó testnedvek, vér, távcsalhatása így kihasználható. A horgon rendkívül ellenállóak, egy-egy példány gyakran tucatnyi törpeharcsát is foghatunk.
A másik fajtája az olyakor 100 mm is elérő lópióca más néven lónadály, hasonlít az orvosi piócára. Hátoldalának színe egyöntetű barnás vagy zöldessárga, vöröses hosszanti sávok nélküli. A különbség hogy nem vérszívó harcsára fenekezéshez, kuttyogatáshoz egyaránt kiváló csali. Élénk, szívó kígyózó mozgásával felkelti az éhes ragadozó figyelmét. Az apró hal nemigen tudja lecsipkedni a horogról.
Mindkét piócafajta a kövek alatt a parton korhadó növények részek között él
Az orvosi piócát uborkás üvegben hónapokig eltarthatjuk, csupán a vízcserét kell elvégezni. A lópiócát iszapos növényi korhadék között csak rövid ideig tarthatjuk